Nuorten käytös "miiteissä" huolestuttaa poliisia

Nuorten käytös "miiteissä" huolestuttaa poliisia

Kesän aikana ovat nuoret kokoontuneet eri puolilla Oulun poliisilaitoksen aluetta useisiin paikkoihin ”mopomiitteihin”. Menneenä viikonloppuna Kempeleessä sekä Oulun Ruskossa ja Kaakkurissa järjestetyt kokoontumiset keräsivät satoja osallistujia. Nuorisoa oli liikkeellä monenlaisilla ajoneuvoilla.

Poliisi joutui puuttumaan joidenkin nuorten liikennesääntöjen vastaiseen ajoneuvon kuljettamiseen sekä yleiseen käyttäytymiseen. Tapahtumissa havaittiin ajoneuvoilla keulimista, kiihdyttelyä, lukuisia vaaratilanteita ja pieniä kolareita, tekoja joita on aikaisemminkin nähty kokoontumisajoissa tapahtuvan. Viime viikonloppuna erityisesti esille nousi kuitenkin välinpitämättömyys poliisin käskyjä ja kehotuksia kohtaan poliisin puuttuessa laittomaan toimintaan.

Paikalla olleen poliisin mukaan kyseessä oli joukkohurmoksen kaltainen tilanne, jossa nuoret suurella porukalla uhittelivat poliisia vastaan. Poliisiautoa kivitettiin ja yhdestä poliisiautosta irrotettiin rekisterikilpi.

Oulun valvonta- ja hälytysyksikön johtaja ylikomisario Jyrki Kivirinta toteaa, että kyseessä on erittäin vakava asia, josta on syytä jokaisen vanhemman ja huoltajan nuorensa kanssa puhua. Kesän aikana vastaavissa kokoontumisissa on tapahtunut vakaviin loukkaantumisiin johtaneita liikenneonnettomuuksia. "Miitit" ovat hyviä tapahtumia, jos siellä muistetaan noudattaa lakia ja järjestystä. Mutta siinä vaiheessa, kun ajokäyttäytymisellä vaarannetaan oma tai muiden paikalla olijoiden turvallisuus, tai uhitellaan poliisille ja rikotaan toisten omaisuutta, ei tapahtuma ole enää kenellekään turvallinen. Paikalle tulevilla viranomaisilla on oma tehtävänsä muun muassa onnettomuuksien selvittämisessä. Ethän halua estää auttajia auttamasta.

Nuorille itselleen poliisi haluaa kertoa, että kyse ei ole poliisin taholta kiusanteosta eikä harrastuksen tahallisesta haittaamisesta, vaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ja onnettomuuksien tutkinta kuuluvat poliisin tehtäviin. Poliisin tehtävä on myös ennalta estää rikoksia ja häiriöitä, joten Oulun poliisi tulee myös jatkossa näkymään kyseisissä tapahtumissa.