Lähde lähiluontoon ja tunnista lintuja linturetkikoneen ja muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla!

Teemme OSAOssa työtä kestävän tulevaisuuden mahdollistamiseksi. Osana sitä nostamme mm. luontoteemoja esiin. Maailman muuttolintujen päivää vietetään lauantaina 11.5. Tee sinäkin oma linturetki lähiluontoon, ei haittaa vaikka et tuntisi lintulajeja ennestään!

Tänä keväänä on julkaistu linturetkikone, joka näyttää, mitä lintuja omalla paikkakunnallasi on havaittavissa juuri nyt. Kone käyttää Lajitietokeskuksen havaintotietoja reaaliaikaisesti ja sen avulla voi myös tarkastella, miten lintulajisto muuttuu paikkakunnalla kevään edetessä. Retkikone kertoo samalla myös ajankohtaista tietoa luonnosta ja sen tilasta. 

Linturetkikone löytyy osoitteesta: https://mappa.fi/linturetkikone

Linturetkellä voi käydä myös niin, että et näe lintuja, mutta varsinkin keväällä ja alkukesästä kuulet niiden laulun. Jos et tunnista laulajaa, kannattaa ottaa avuksi ilmainen Muuttolintujen kevät -sovellus. 

Se löytyy osoitteesta https://www.jyu.fi/fi/tutkimus/muuttolintujen-kevat

Sovellus on Jyväskylän yliopiston kehittämä, ja se tunnistaa tekoälyn avulla kaikki Suomessa pesivät linnut äänen perusteella. Nauhoitat vain puhelimellasi pätkän linnunlaulua ja saat muutamassa sekunnissa vastauksen ja kuvan laulajasta. Samalla voit auttaa tiedettä lahjoittamalla älypuhelimella nauhoittamasi linnunlaulun tutkijoiden käyttöön.